Håndværker

Sådan behandler du overfladen på udvendigt træværk

Når man bor i Danmark kan ens udvendige træværk hurtigt blive udsat for voldsomt vejr. Det slider på træværket og kan resultere i en slidt og grim overflade. Er det heller ikke lige noget, du ønsker, så skal du overfladebehandle træværket. Hvordan du kan gøre lærer du her. Vi gennemgår de 2 mest brugte metoder til overfladebehandling af udvendigt træværk.

Metode 2: Brug maling

Det er meget normalt, at man maler sit træværk igen, når det er ved at se slidt ud. Det gør, at man ikke så tydeligt kan se årene i træet, og det vil ofte fremstå som helt nyt og fint træ. I forhold til hvis du skal pleje træværket med olie, så skal du slet ikke i gang med malerpenslen lige så ofte. Der kan gå mange år mellem maling af et træværk. Gider du ikke bruge tid på at oliere dit træværk, så kan du altså med stor fordel male det.

Der findes mange forskellige former for maling til træværk. Hver type maling har sine primære fordele. En af de populære malinger man kan bruge, er plastalkyd. Plastalkyd er en vandbaseret maling, der er meget hårdfør over for det voldsomme vejr, som vi godt kan have herhjemme. Samtidig er den dejlig let at arbejde med.

Metode 1: Brug træolie

Ved at bruge træolie opnår du den fordel, at træets naturlige udseende bliver bevaret. Som tidligere nævnt i artiklen kræver træolie også mere vedligehold, da du løbende skal give dit træværk eller dit spærtræ en omgang træolie. Skal dit træværk modtage meget sol bør du gå efter en olie, der beskytter mod UV-strålerne fra solen. Er dit træ ikke beskyttet mod solen, kan det falme og tørre ud hurtigt.

Husk altid at få købt den rigtige træolie. Der er for eksempel forskel på, om du skal bruge træolie til spærtræ eller til ganske almindelige planker. Hvis du er i tvivl, hvilken slags træolie du skal have til eksempelvis dit spærtræ, kan du altid spørge til råds nede i dit lokale byggemarked. Bruger du den forkerte olie risikerer du i værste tilfælde at ødelægge træet.

Gode råd til vedligehold af dit træværk

Behandler du dit træværk dårligt, kan der i værste tilfælde gå skimmelsvamp i, eller også bliver det bare beskidt. Brug derfor jævnligt træbeskyttelse, olie eller mal træværket. Både maling til træværk samt de forskellige beskyttelsesmidler er nedkæmper skimmelsvamp og andre træsygdomme. Det vil stå på olien, træbeskyttelse eller malingen, om det bekæmper skimmelsvamp.

Dette var to af de mest populære metoder til behandling af træværker. Vi håber, at du blev klogere!